Meer links

Koi in de gaten houden

Om de gezondheid van uw Koi goed in de gaten te houden, kunt u ze af en toe met de hand voeren. Zo kunt u de Koi goed bekijken en eventuele ziektes bijtijds opmerken. Koi vissen hebben een andere verzorging nodig dan reguliere vijvervissen, om gezondheidsproblemen te voorkomen.  Een aantal tips die u kunt opvolgen zijn:

  • Koop gezonde koi vissen
  • Houd maximaal 1 koi per 3000 à 4000 liter water
  • Voer liever te weinig dan te veel
  • Zorg voor een minimale diepte van 1,50 meter voor uw vijvervissen
  • Zorg voor voldoende zuurstof in de koivijver

Verzorging van de vijver 

Bij de verzorging van de Koi is vooral de vijver erg belangrijk. De eigenschappen van het water moeten dus goed in de gaten gehouden worden, en dan vooral de hardheid van het water, de pH-waarde en het zuurstofgehalte. Setjes om dit te testen kunt u kopen in tuincentra of aquariumspeciaalzaken. Hier kunt u meestal ook de producten kopen die nodig zijn om de waarden te herstellen.

Aangezien Koikarpers grote vissen zijn eten ze veel en vervuilen ze het water ook snel. Als resultaat kan het water hierdoor groen worden door de algengroei. Daarom moet u altijd een filter in de vijver plaatsen om een goede waterkwaliteit te behouden.   

Ook het filter van de koivijver moet goed onderhouden worden, spoel het filter daarom regelmatig uit in het vijverwater. Hoe vaak u dit moet doen hangt af van de hoeveelheid vissen in de vijver en de kwaliteit van het voer. 

Zoals u ziet komt er bij het verzorgen van Koi aardig wat kijken, om Koi ziektes te voorkomen. Mocht uw Koi toch onverhoopt ziek worden, kunt u op deze site lezen wat u kunt doen.