Meer links
Koi Herpes

Koi Herpes

Het Koi Herpes Virus (KHV) is een virus die alleen bij karpers en Koi voorkomt, vooral bij vissen groter dan 10 cm. Enkele symptomen hiervan zijn vaak: 

Behandeling

Helaas is deze ziekte niet behandelbaar, er is namelijk geen geneesmiddel voor deze ziekte beschikbaar. Daarnaast is de ziekte ook nog besmettelijk, dus het is belangrijk om de zieke Koi van de gezonde Koi te scheiden. Soms kan het helpen om de temperatuur van het water naar boven de 28 graden te verhogen, op deze manier kan het virus enige tijd onderdrukt worden. Dit moet wel altijd in overleg met een dierenarts gebeuren! Uiteindelijk zal dit het virus alleen onderdrukken, uw Koi blijft het virus namelijk dragen.

Risico factoren

Het KHV is sterk afhankelijk van stress, het virus komt alleen naar voren wanneer een vis verzwakt is door een vorm van stress. Enkele factoren die stress op kunnen leveren bij een vis zijn:

De meeste uitbraken van dit virus vinden plaats doordat een vis die het Koi Herpes Virus bij zich draagt, in een vijver of bassin wordt geplaatst met vissen die nog nooit in aanraking zijn geweest met dit virus. Het virus krijg in tijden van stress vrij spel, waardoor de vissen ziek worden en uiteindelijk zullen doodgaan.

Vermoedt u dat uw vis ziek is? Ga dan eerst langs de huisarts zonder zelf conclusies te trekken. Het is vooral belangrijk om altijd uw vissen goed in de gaten te houden! Zo kunt u direct ingrijpen wanneer u denkt dat er iets mis is. 
 

Terug naar overzicht