Meer links
Verschillende soorten Koi

Verschillende soorten Koi

Er is niet maar één soort Koi, er zijn meerdere soorten die te onderscheiden zijn door hun kleuren en patronen. Hier leest u over de meest voorkomende soorten Koi, eventueel een korte geschiedenis over de soort en hoe u de soort kunt herkennen. Voor de meeste Koi geldt dat het kleuren patroon niet over mag gaan tot de staart of de vinnen, wanneer het een Koi van goede kwaliteit betreft.

Kohaku

De Kohaku is de meest bekende en afgebeelde Koi soort, bij het denken aan een Koi zullen de meeste mensen daarom ook deze voor zich zien. De Kohaku heeft een wit lichaam met rode vlekken, het heeft dus de kleuren van de Japanse vlag. Soms kunnen de vlekken ook meer oranje lijken dan rood, maar dan is het toch een Kohaku. De Kohaky is naar alle waarschijnlijkheid in 1888 voor het eerst gecreëerd in Japan.

Sanke

In tegenstelling tot de Kohaku, heeft de Sanke drie kleuren op zijn lichaam: rood, wit en zwart. De basis van deze vissoort is wit, met daarop rode en zwarte vlekken. De kleuren op deze vissoort kunnen zich in de loop der tijd ontwikkelen, door bijvoorbeeld de voeding, waterkwaliteit en temperatuur van het water.

Showa

Deze soort is samen met de Kohaku en de Sanke de populairste Koi soort. De Showa heeft net als de Sanka drie kleuren: zwart, rood en wit, maar in tegenstelling tot de Sanke is bij de Showa de basiskleur zwart. Daarnaast heeft een Showa vaak zwarte vlekken op zijn kop, maar ongeveer 20% van zijn lijf is bedekt met de witte kleur. 

Bekko

Deze soort wordt ook wel eens de schildpad Koi genoemd, aangezien deze net als schildpadden alleen een tekening op de rug heeft. Deze vissoort heeft een egale ondergrond (wit, rood of geel), met alleen zwarte plekken op de rug. 

Utsurimono

De Utsurimono Koi is net als de Showa herkennen aan de zwarte kleur, maar de tweede kleur kan verschillen: wit, rood of geel. Iedere kleursoort heeft wederom zijn eigen benaming:

Koromo

Vergelijkbaar met een Kohaku, maar de rode vlekken zijn omgeven door een donkerdere kleur rood, zwart of blauw. Daarnaast is het rood van de Kohaku heel diep en krachtig, en moet het schubbenpatroon zeer regelmatig zijn.

Gin Rin en Kin Rin

Deze soorten Koi zult u waarschijnlijk niet snel tegenkomen. De naam van de Gin Rin refereert naar de schubben van de vis, deze zijn niet alleen parel-achtig zilver, maar ze reflecteren ook licht. De andere variant hierop, de Kin Rin, is nog lastiger te vinden. Bij deze vissoort hebben de schubben een gouden reflecterende kleur. 

Asagi
Deze soort Koi heeft een blauwgrijs lichaam, en soms een rode vlek halverwege de kop. Ook komt het rood terug op de zijkanten, de wangen en de vinnen. De schubben van de Asagi zijn goed zichtbaar, donkerblauw in het midden en naar de rand toe zijn ze lichter blauw. In koud water kunnen deze Koi veel donkerder van kleur worden, soms wel bijna zwart. 

Shusui
Deze worden soms verward met de Asagi, omdat ze beiden een blauwgrijze kleur hebben. Maar de schubben van de Shusui zijn alleen te zien rond de middellijn van de rug of aan de zijden. 

Doitsu
De Doitsu is weer een aparte groep Koi, met zogenaamde spiegelschubben. Deze lopen langs de middenlijn van de rug of aan de zijden. 
 

Terug naar overzicht