Meer links

Koi vijver 

Als u start met het houden van Koi, is het belangrijk dat u weet hoe de vijver ingericht moet worden en wat u hiervoor nodig heeft. Het aanleggen van een goede en gezonde koivijver is namelijk niet zo eenvoudig, daarom zien veel mensen de Koi als een lastige vis om te houden wanneer ze geen ervaring hebben.

Hoe moet de vijver eruit zien?

Jonge koi kunnen in een aquarium gehouden worden, maar wanneer ze teveel groeien wordt dit te klein. Onder goede omstandigheden kan een koi namelijk wel 10 cm per jaar groeien, dus ze zullen al snel meer plaats nodig hebben. Koi leven het beste in een buitenvijver, maar de aanleg van zo'n buitenvijver kost geld en tijd. Wat zijn enkele eisen voor een koivijver?

  • De minimale diepte in het midden van de vijver is anderhalve meter
  • Het water in de vijver moet helder zijn
  • Er moet een stroming in het water staan
  • De temperatuur van het water is optimaal voor een Koi wanneer deze tussen de 15-25 graden is
  • De vijver moet diep genoeg zijn zodat een reiger er niet in kan staan
  • De randen moeten hoog genoeg zijn zodat bijvoorbeeld een kat niet bij het water kan
  • Koi worden het beste samen met andere Koi gehouden, maar gaan ook goed samen met andere vijverdieren zoals kikkers en goudvissen
  • Een koivijver heeft een goede mechanische en biologische filter nodig zodat het water schoon blijft (er zijn verschillende soorten filters verkrijgbaar)
  • Geschikt water voor een Koi heeft een pH waarde tussen de 7 en 8
  • De hardheid van het water ligt tussen 5 en 15 DH

Schone bodem 

Naast al deze eisen die hiervoor zijn opgenoemd, kunt u ook zorgen voor een schone bodem met behulp van een bodemdrainage en een skimmer. De bodemdrainage moet waterpas liggen (ook ten opzichte van andere bodemdrainages). Een skimmer wordt gebruikt om het oppervlakte water te zuiveren van bijvoorbeeld bladeren. Een skimmer moet altijd aan de andere zijde van de vijver worden geplaatst van waar het gefilterde water terug komt.

Pompen

De pomp is nodig om het water in de vijver te verplaatsen, daarom is het van belang om een goede keuze te maken qua vijverpomp. Het water moet rondgepompt worden, zodat het filter zijn werk kan doen.

Verwarming

Een vijververwarming is van belang zodat de vissen niet aan hoge temperatuurwisselingen of hele lage temperaturen blootgesteld worden. Een verwarming wordt vaak geplaatst in koi vijvers. U kunt de thermostaat van een verwarming zo instellen dat deze alleen aanslaat wanneer er een bepaalde temperatuur bereikt wordt.

Quarantainebak

Ook is het van belang om een quarantainebak in huis te hebben, voor als een van uw vissen ziek wordt. Deze moet groot genoeg zijn om een grote koi een paar maanden in te laten leven, moet voorzien zijn van een eigen filter en moet verwarmd kunnen worden tot minimaal 18 graden.

Verzorging van huisdieren Koi ziektes Verschillende soorten Koi Koi Herpes